Savcılıktan 'Bayrakçı' Açıklaması


Savcılıktan 'Bayrakçı' Açıklaması

Savcılıktan 'Bayrakçı' Açıklamasıİstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan yapılan açıklamada, Taksim'deki olaylara ilişkin tutuklanan Ali Sarıçiçek'in bazı basın yayın organlarında yer alan haberlerde iddiaedildiği gibi "bayrak satmaktan" değil, "görevi yaptırmamak için direnme" ve "toplantıve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet" suçlarından tutuklandığını belirtildi. Yapılan yazılı açıklamada, bugün bazı basın yayın organlarında, "Taksim'de bayrak satarken gözaltına alınan Ali Sarıçiçek, isyana teşvikten tutuklandı. 20 yıl hapisle yargılanacak" şeklinde haberlerin yayınlanması üzerine, kamuoyunun doğru ve sağlıklı bilgilendirilmesi amacıyla açıklama yapılmasına ihtiyaç duyulduğu bildirildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"6 Temmuz 2013'te meydana gelen olaylarda gözaltına alınan 59 kişi, 8 Temmuz 2013 tarihinde adliyeye sevk olmuş, ifade alma işlemlerinden sonra 51 kişi, delil durum gözetilerek serbest bırakılmıştır. Ali Sarıçiçek isimli şüphelinin de aralarında bulunduğu 8 kişi, dosyadaki mevcut delil durumu gözetilerek, 'görevi yaptırmamak için direnme' ve 'kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız olarak katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama' suçlarını işledikleri iddiasıyla tutuklama talebiyle mahkemeye sevk olmuşlardır.

İstanbul 31. Sulh Ceza Mahkemesi'nde sorgulaması yapılan 8 şahıs, iddia olunan suçlar yönünden tutuklanmışlardır. Sevk maddesinde yer alan TCK 265/1 maddesinin (Görevi yaptırmamak için direnme) ceza müeyyidesi 6 aydan 3 yıla kadar, 2911 Sayılı Kanunun 32/1 maddesinin (Kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız olarak katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama) suçunun cezai müeyyidesi de 6 aydan 3 yıla kadardır."

Söz konusu yayınların kamuoyunu yanıltacak ve adil yargılamayı etkileyebilecek nitelikte, gerçeklere uymayan haberler olduğu aktarılan açıklamada, tutuklamalara ilişkin itirazların reddedildiği, yeni tahliye taleplerinin de İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde incelemeye alındığı bilgisi verildi.

Hiç yorum yok: