Kart Kullanırken Bu Tuzağa Dikkat!

Kart Kullanırken Bu Tuzağa Dikkat!


Kart Kullanırken Bu Tuzağa Dikkat!

Ekonomist Adnan Öztekin, Ramazan Bayramı alışverişlerinde kredi kartı ve banka kartıkullanmayı tercih edecek vatandaşları uyardı.

Öztekin, Ramazan Bayramı alışverişlerindekredi kartı ve banka kartı (maaş kartı)kullanmayı tercih edecek vatandaşların dikkatli olması gerektiğini belirterek, “Vatandaşlarımızyaptıkları alışverişlerini öderkenkullandıklarıkartın karşı firma görevlisi tarafından güvenlibir şekilde pos cihazından geçirilmesine çok dikkat etmeli, kartlarının pos cihazı dışında bir cihazdan geçirilmemesine izin vermemelidir” dedi. 

“KOPYALAMA TARZI DOLANDIRICILIK ARTIYOR” 
Ekonomist Öztekin, yaptığı açıklamada, Türkiye genelinde kullanılan banka kartı (maaş kartı) sayısının 83 milyona, kredi kartı sayısının ise; 55 milyona ulaştığını vurgulayarak, bu kartları kullanan vatandaşların mağdur duruma düşmemeleri için bazı tedbirler almaları gerektiğini belirtti. Ekonomist Öztekin, kredi kartları ve maaş kartlarının kullanımının bayram alışverişinin gelmesiyle önümüzdeki günlerde daha da artacağına dikkat çekerek, “Bayramlarının zehir olmasını istemeyen vatandaşlarımız yapacakları kartlı alışverişlerde çok dikkatli olmalıdırlar. Çünkü başta bayramlar olmak üzere, tatil zamanlarında alışverişlerin artmasını fırsat bilen bazı kötü niyetli kişilerin organize ettiği 'kopyalama' tarzı dolandırıcılık olayları sıkça yaşanmaktadır. Bu nedenle yapacağınız her alışverişte kullandığınız kartınızın, bankaların POS (Satış Noktası Terminali) makinesi haricindeki cihazlardan geçirilmesine izin vermeyin. Kartın ikinci bir cihaza takılması büyük risktir. Kartınızın ikinci bir cihaza takılması demek; bilgilerinizin kopyalanması, depolanması ve sonrasında başka amaçla kullanmasının önünü açmak demektir. O yüzden vatandaşlarımız kartlarının POS cihazı haricinde başka hiçbir cihazdan geçirilmesine izin vermemelidir” açıklamasında bulundu. 

"KART BİLGİLERİ HİÇ KİMSEYLE PAYLAŞILMAMALI”
Vatandaşlarımın gerek alışveriş esnasında gerekse sonrasında sıkıntı yaşamaması için alışverişlerini banka kartı (maaş kartı) veya kredi kartı ile yapacaksa kart kopyalama ve dolandırıcılığına karşı uyanık olmaları gerektiğini ifade eden Öztekin, şunları kaydetti: 

“Kişi ne şartta olursa olsun kartlarının şifre ve güvenlik numarası başta olmak üzere kart bilgilerini hiç kimseyle veya kurumla paylaşmamalıdır. Kart şifrelerinin başkaları tarafından öğrenildiği düşünen vatandaşlarımız vakit kaybetmeden şifrelerini değiştirmelidirler. Yapılan alışverişlerde kartla yapılacak işlemler gözler takip edilmeli, eğer kasiyer veya satış görevlisi vatandaşa ait kartı POS makinesi haricinde bir başka cihazdan geçirmek isterse buna engel olunmalıdır. Alışverişlerden sonra pos makinesince verilen müşteri nüshaları saklanmalı ve aylık ekstrayla karşılaştırılmalıdır. Banka kartı (maaş kartı) veya kredi kartının kaybedilmesi veya çaldırılması durumunda vakit kaybedilmeden kartın ait olduğu banka aranmalı ve kullanım işlemi iptal ettirilmelidir. Tüm bunlarla birlikte ATM'de işlem yapmak için takılan kartların sıkışması durumunda kart sahibi kesinlikle ATM'den ayrılmamalı ve ATM’nin ait olduğu bankanın müşteri hizmetleri telefonla aranarak durumu bildirilmelidir. Böyle durumlarda size yardım etmek isteyen banka görevlisi de dahil olmak üzere hiçbir kimseye kart şifresi söylenilmemelidir. Ayrıca ATM’lerde şifre girilirken şifreyi girdiğimiz elimizin üzeri diğer elimizce kapatılmalıdır. Bu harekette şifrenizin gizlenmesine yardımcı olacaktır.”

Hiç yorum yok: