Kahinin Bu Uyarısı Türkiye İçin

Kahinin Bu Uyarısı Türkiye İçin
ABD'li ünlü ekonomist Nouriel Roubini aralarında Türkiye'nin de olduğu bir dizi gelişen ülkelerin büyümesinin yavaşlayacağını iddia etti. Roubini Türkiye için cari açık ve zayıflayan AB pazarını risk olarak gösterdi.



 Kriz Kahini lakaplı ABD'li ekonomist Nouriel Roubini sahibi olduğu Global Economics araştırma şirketinin internet sitesinde gelişmekte olan ülkelere uyarılarda bulunan bir yazı kaleme aldı. Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'nın oluşturduğu BRICS ülkelerinde son yıllarda yaşanan hızlıbüyümenin yavaşladığına dikkat çeken Roubini Türkiye, Arjantin, Polonya gibi hızlı büyüme yaşayan ülkelerinde benzer yavaşlamayı yaşadığını yazdı.

Roubini Türkiye'nin de etkilendiği ekonomikyavaşlama için 6 faktör ortaya koydu.

PİYASALAR AŞIRI ISINDI
Roubini ilk gerekçe olarak 2010 ve 2011'de potansiyelin üstünde büyüyen ekonomilerdeenflasyonların hedefleri aştığını belirtti. Roubini 2012'de de yaşanan büyümelerle birlikte sorunların bu seneye aktarıldığını belirtti.

Roubini ikinci faktör olarak gelişen ekonomilerde yaşanan ekonomik durgunluğu gösterdi. Örnek olarak Avrupa'daki durgunluğun Türkiye'yi vurduğunu belirten Roubini AB, ABD ve Japonya'da resesyona yakın gerçekleşen ekonomik yavaşlamanın gelişmekte olan ülkeleri vurduğunu belirtti.

CARİ AÇIK RİSK OLUŞTURUYOR
Roubini yazısında Türkiye örneği verdiği bir başka faktör olarak cari açığı gösterdiği. Türkiye, Güney Afrika, Brezilya ve Hindistan'ın cari açıklarının büyüdüğüne dikkat çeken Roubini bu açığınfinansmanında daha riskli yöntemler kullanıldığını belirtti. Roubini kısa vadeli ve dövizleborçlanma ile açığın finansman edildiğini bunun da risk taşıdığını belirtti. Roubini bu ülkelerin kısa vadeli sermaye çekmek için parasal sıkılaştırmaya da gittiğini hatırlatarak bunun büyümeye olumsuz etki yaratacağını savundu.

ÇOĞU KALIN DUVARA ÇARPACAK
Roubini diğer üç faktörü ise Fed'in varlık alımını yavaşlatması açıklamasıyla ucuz paranıngelişmekte olan ülkelerden çıkmaya başlaması, emtia balonunun patlamaya başlaması ve bazı gelişmekte olan ülkelerde devletin korumacı politikalara yönelmesi olarak gösterdi.

Roubini bazı gelişen ülkelerin daha iyi yönetilerek hızlı büyümeye devam edeceğini belirtse de birçok gelişen ülkenin kalın bir duvara çarpacağını, büyüme hızlarının büyük yara alacağını yazdı.

Hiç yorum yok: