MİT Ajanları Kod Adlarını Unuttu!


MİT Ajanları Kod Adlarını Unuttu!

Meclis, yasadışı dinlemeler konusunda 3 MİT görevlisini dinlerken isimler havalarda uçuştu. MİT görevlileri kod adlarını unutunca, isim kargaşası yaşandı.
Kaset mağduru eski MHP'li vekil İhsan Barutçu'nun 'Dünya gözüyle MİT'çi gördüm' ifadesi ise komisyon üyelerini ve MİT mensuplarını güldürdü. 

"MAHMUT ABİ'NİN İKİNCİ İSMİ AZİZ DE..."

Yetkililer toplantı başlar başlamaz önce kendilerini tanıttı. İki daire başkanı ve bir daire başkan yardımcısından oluşan heyet, güvenlik gerekçesiyle komisyon üyelerine gerçek isimlerini vermeyince karışıklık kaçınılmaz hale geldi. MİT mensupları, dinlemeler konusunda bilgi verirken dalgınlıkla birbirlerine gerçek isimleriyle hitap etmeye başladı. Kafası karışan komisyorn üyeleri, havada uçuşan isim kalabalığı karşısında şaşkına döndü. MİT üyeleri 2. bir dalgınlıga izin vermese de ortaya komik diyaloglar çıktı. 

İşte Komisyon üyesi milletvekillerini güldüren o diyalog: 

-MİT yetkilisi: 'Aziz Abi'nin de dediği gibi...

-Komisyon üyeleri: Aziz Abi de kim?

-MİT yetkilisi: Bizim Mahmut Abi'nin ikinci ismi Aziz de...

DİNK DE KONUŞULDU

Toplantıda; Hrant Dink'i öldürülmeden önce uyaran MİT mensupları hakkında Başbakan Erdoğan'ın verdiği soruşturma izni de gündeme geldi. MİT yetkilileri toplantıda pek çok soruyu yanıtlamaktan kaçındı. Buna karşılık, MİT'in yasadışı dinleme yapmadığını söyleyen MİT mensupları, "dinleme yapmak istedikleri kişiler hakkında ise rahatlıkla mahkeme izni alınabildiğini" belirtti. 

Dinleme teknikleri ve devlet sırlarının ifşası karşısında aldıkları önlemleri anlatan MİT yetkililerinin çalışmaları içinse, "Sineklerin peşine düşmek yerine sıtmayı ortadan kaldırıyoruz" ifadesini kullandıkları öğrenildi. 

İşte toplantının öne çıkanları ve MİT yetkilileri ağzından yasadışı dinlemeler ve korunma yöntemleri: 

BİZ RAHATLIKLA DİNLİYORUZ


Biz yasadışı dinleme yapmıyoruz. Bizim ihtiyacımız yok. Mahkemeden istediğimiz kararı alıyoruz. Yaptığımız dinlemeleri ise TİB üzerinden yapıyoruz. Ortam dinlemesi yapmıyoruz. Özellikle istihbari anlamda ortam dinlemesi...Ama mahkeme kararı varsa istihbari anlamda dinleme yapabiliyoruz. Bizde ortam dinlemesi yapan araçlardan yok. Devlet sırrının ifşası ya da casusluk söz konusu ise cihazlardan yararlanıyoruz ama o zaman da kolluk güçlerinin yardımı ile yapıyoruz. 

KRİPTO ANALİZİ VE SİBER GÜVENLİKTE SIKINTIMIZ VAR

Tüm dinlemeler uydu, cep telefonu ve sabit telefon ile internet üzerinden yapılabiliyor. Bunlar popüler olan yöntemler. Faks ve modem devre dışı kaldı.Teknoloji her geçen gün ilerliyor ama sıkıntılarımız var. O sıkıntılar Kripto analizi ve siber güvenlik konularında...Bu sorunlarımızı gidermeye yönelik yatırımlar yapıyoruz.Tüm dünyadaki dinleme izleme faaliyetlerini izlemek zorundayız. Bu da internet üzerinden gerçekleşiyor. 

RAHATLIK VE LÜKS, ZAAFİYET GETİRİR

Rahatlık ve lüks güvenlik zafiyetini de beraberinde getirir. Teknolojik bir telefonunuz varsa çok rahat dinlenirsinizÖÖrneğin, bir dosyayı arkadaşınıza gönderirken bilgisayarınıza eğer bir program yerleştirildiyse o bilgiler her yere gider. Kablosuz ağlar da kullansanız bilgiler toparlanır. Eğer bilgisayar kullananlar bilinçsizse şifreleriniz dahil tüm bilgileriniz gider. Mikrofon ve kamerayı sizin haberiniz olmadan açar ve sizi gözleyebilirler. 

AKILLI TELEFONLAR RİSKLİ

Sabit telefonların yerini IP bağlantılı telefonlar aldı. Bunların da zaafiyetleri var. Ya zaten kullandığınız bilgisayarın ve telefonun zaafiyeti vardır özelliklerinden dolayı ya da üretici firma hata yapar bir eksiklik bırakır, belki bilerek bırakır. Bu dinlemeler öyle de yapılır. Sisko marka telefonlar var. Bu telefonlarla ahize kalkmadan ortam dinlemesi yapılır. Konuştuğunuz her şey kayda alınır. Bilgisayarda güvendiğiniz kişilerin gönderdikleri link'ler güvenli olmayabilir. Sizin o link'e girmenizle programa yazılım yüklüyse dinleme de başlıyor. 

'KONTÖR KAZANDINIZ'A DİKKAT

Cep telefonunuza gelen 'saat, araba, kontör kazandınız' gibi mesajlar da dinlemeye yönelik mesajlar olabilir. Cihazını asla bir yerde bırakmayın. Bu yasadışı dinleme yapmayı düşünenler odanıza gelip dinleme için gerekli şeyleri telefonunuz ya da bilgisayarınıza yapabilirler. ADSL hattı, modem, kablosuz bağlantılara havada ulaşmak çok kolay. Yandaki komşun bile bilgisayarına girebilir. Ağa girer isterse dosyayı bozar, değiştirir. 

BULUNDUĞUNUZ ORTAMDA BÖCEK OLABİLİR

Bulunduğunuz ortamda böcek olabilir. Bu yasadışı dinleme yapmak isteyen kişinin hayal gücüne bağlı. Çeşitli objelerin içine gizlenmiş aparatlarla olur. Bir kravata, çiçek içine, tv kumandasına, akılınıza gelecek her şeye konulabilir. Bunların hepsi kanun dışı dinlemeler için ve çok rahat yapılır. 

DÜNYAYI TAKİP EDİYORUZ

İşte bunca dinleme yöntemini dünyadaki gelişmeleri takip ederek öğreniyoruz. Özellikle internet üzerinden yazılımları.... Firmalar da dinlemeyi mümkün kılan yazılımlara karşı koruyucu güvenlik yazılımları yapıyorlar. Bunları takip ediyoruz. Bu anlamda istihbarata karşı koymak ya da kontr espiyonaj. 2008' 2009'dan sonra başladı bunlar MİT'te. Yeni bir konsept geliştirdik. Yani sineklerin peşinden gitmektense sıtmayı ortadan kaldırmanın çaresine bakıyoruz. Brifingler veriyoruz. Yeni cihazlar çıkabilir. Bunları tespit edebilecek nitelikli personel yetiştiriyoruz. Ülkemizde çok yabancı var. Bunlara yönelik tedbir almamız lazım. Devletin menfaatini korkmamız için işbirliği yapmamız lazım.

Hiç yorum yok: